Friday, March 13, 2015

Teknik Perahan Susu Menggunakan Tangan


Saya ingin mengajar Teknik Memerah Susu menggunakan tangan

Jujurnya saya hanya tau teknik ini semasa di dalam kelas
Sebelum ini sumpah saya tak pandai perah guna tangan

Kan dalam entri sebelum ni saya kata nak buat model payudara shanteks2 kan
Sudahnya saya hanya gunakan model yang lama dan tambah rantai kunci
Supaya model payudara ini boleh jadi keychain..hihihi


Mengapa perlu memerah menggunakan tangan?


1. Mungkin ibu tak sangka akan berjauhan dengan bayi selepas melahirkan kerana sebarang kes kecemasan

2. Ibu belum membeli pam

3. Breast terasa penuh dan bengkak

4. Ingin menambahkan production susu (Perah 3 jam sekali)

5. Pam yang dibeli ibu tidak sesuai dan menyakitkan payudara ibu

6. Ibu ingin menyapu sedikit susu pada nipple bagi kes nipple crack

7. Ibu terlupa bawa pam atau aksesori ke ofis (Tiada alasan tidak mengepam lagi ye..hihi)

Cara-caranya :

STEP 1 : Letakkan jari anda dalam bentuk C di bahagian luar aerola
Hati hati daripada terlalu rapat dengan nipple
Bagi ibu yang mempunyai aerola yang agak besar,
Agak agak letakkan jari anda di mana mulut bayi anda berada setiap kali menghisap susu

STEP 2 : Tekan inwards ke dalam bahagian tulang dada anda


STEP 3 : Picit ke bahagian dalam nipple
Buat 5 ke 10 kali perahan 


STEP 4 : Dan buat pusingan membulat sekeliling luar aerola anda


Masa diambil 15 ke 20 minit sebelah breast
Dimana sehingga breast rasa kosong

Nota : Anda tidak perlu menumbuk2 breast, mahupun memicit mana mana bahagian lain breast kerana dibimbangi akan mencederakan tisu payudara dan menyebabkan blocked duct. 


Tangan anda mengampu payudara dan bukannya ‘memicit’ payudara kerana konsepnya mudah

Dimana bahagian yang terlibat dan dihisap bayi semasa feeding time
Disitulah bahagian yang perlu dipicit bagi mengeluarkan susu


Selamat mencuba! ;)



Sumber : www.lunafamily.my








No comments:

Post a Comment